vrijdag 31 december 2010

Het Parool 29.12. 2010 Je zet tachtig gezinnen toch niet op straat?


Ruim tachtig huishoudens worden door Stadgenoot op straat gezet. Een vrouw met een baby van drie maanden, een gezin met drie kleine kinderen, een samenwonend stel dat in mei hun eerste baby verwacht, twee jonge mensen die net samenwonen. Zo op straat gezet. Niet omdat de woningen waarin ze wonen snel zullen worden gesloopt, maar om ruimte te maken voor studenten.
De woningen aan de Platanenweg in Amsterdam-Oost maken deel uit van de Parooldriehoek. Deze woningen zullen waarschijnlijk in 2014 worden gesloopt. Stadgenoot heeft de bewoners eerder laten weten dat zij er kunnen blijven wonen totdat de sloop begint.
Omdat huurders niet langer dan vijf jaar met een tijdelijk huurcontract in een woning mogen wonen, zijn de huurcontracten aan de Platanenweg omgezet naar antikraakcontracten. De bewoners gingen hiermee akkoord, ze zouden immers toch kunnen blijven tot de sloop. Dat is gezegd door Stadgenoot en afspraak is afspraak.
En nu krijgen dezelfde huurders een brief in de bus van Stadgenoot. Op 1 februari 2011 moeten ze de woning bezemschoon opleveren. Gezinnen met kinderen worden op straat gezet, omdat Stadgenoot wil verdienen aan studenten. En natuurlijk houdt Stadgenoot zich keurig aan de regeltjes.
Antikraakcontracten bieden geen huurbescherming, en dat komt nu goed uit. De vraag is of er in het verleden wel is gehandeld volgens de regels. Want ruim tachtig huishoudens met kleine kinderen op straat zetten is vast niet overeenkomstig met hoe de regels bedoeld zijn. Dan moet er ergens iets mis zijn gegaan. Maar wat?
Hoe dan ook, het is sociaal gezien onacceptabel tachtig gezinnen uit huis te zetten om plaats te maken voor studenten. Wil Stadgenoot dit onrecht werkelijk voor haar rekening nemen?
Wij roepen Stadgenoot op nog voor de jaarwisseling met een passende oplossing te komen voor deze tachtig gezinnen. Waarom niet gezamenlijk op zoek naar een andere woning? Waarom niet tot 2014 aan de Platanenweg? Waarom geen zekerheid en duidelijkheid voor deze gezinnen? Waarom op straat?
Ruim tachtig gezinnen gaan het nieuwe jaar in zonder te weten waar ze in februari moeten wonen. Stadgenoot, neem je verantwoordelijkheid en laat je sociale gezicht zien. Bezorg ook deze tachtig gezinnen een veilig en warm 2011 !
Meint Helder, PvdA Amsterdam-Oost
Carlo Edel, GroenLinks
Amsterdam-Oost
Tiers Bakker, SP Amsterdam-Oost
Copyright: Peter Van Den Berg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten