vrijdag 31 december 2010

Het Parool 29.12. 2010 Je zet tachtig gezinnen toch niet op straat?


Ruim tachtig huishoudens worden door Stadgenoot op straat gezet. Een vrouw met een baby van drie maanden, een gezin met drie kleine kinderen, een samenwonend stel dat in mei hun eerste baby verwacht, twee jonge mensen die net samenwonen. Zo op straat gezet. Niet omdat de woningen waarin ze wonen snel zullen worden gesloopt, maar om ruimte te maken voor studenten.
De woningen aan de Platanenweg in Amsterdam-Oost maken deel uit van de Parooldriehoek. Deze woningen zullen waarschijnlijk in 2014 worden gesloopt. Stadgenoot heeft de bewoners eerder laten weten dat zij er kunnen blijven wonen totdat de sloop begint.
Omdat huurders niet langer dan vijf jaar met een tijdelijk huurcontract in een woning mogen wonen, zijn de huurcontracten aan de Platanenweg omgezet naar antikraakcontracten. De bewoners gingen hiermee akkoord, ze zouden immers toch kunnen blijven tot de sloop. Dat is gezegd door Stadgenoot en afspraak is afspraak.
En nu krijgen dezelfde huurders een brief in de bus van Stadgenoot. Op 1 februari 2011 moeten ze de woning bezemschoon opleveren. Gezinnen met kinderen worden op straat gezet, omdat Stadgenoot wil verdienen aan studenten. En natuurlijk houdt Stadgenoot zich keurig aan de regeltjes.
Antikraakcontracten bieden geen huurbescherming, en dat komt nu goed uit. De vraag is of er in het verleden wel is gehandeld volgens de regels. Want ruim tachtig huishoudens met kleine kinderen op straat zetten is vast niet overeenkomstig met hoe de regels bedoeld zijn. Dan moet er ergens iets mis zijn gegaan. Maar wat?
Hoe dan ook, het is sociaal gezien onacceptabel tachtig gezinnen uit huis te zetten om plaats te maken voor studenten. Wil Stadgenoot dit onrecht werkelijk voor haar rekening nemen?
Wij roepen Stadgenoot op nog voor de jaarwisseling met een passende oplossing te komen voor deze tachtig gezinnen. Waarom niet gezamenlijk op zoek naar een andere woning? Waarom niet tot 2014 aan de Platanenweg? Waarom geen zekerheid en duidelijkheid voor deze gezinnen? Waarom op straat?
Ruim tachtig gezinnen gaan het nieuwe jaar in zonder te weten waar ze in februari moeten wonen. Stadgenoot, neem je verantwoordelijkheid en laat je sociale gezicht zien. Bezorg ook deze tachtig gezinnen een veilig en warm 2011 !
Meint Helder, PvdA Amsterdam-Oost
Carlo Edel, GroenLinks
Amsterdam-Oost
Tiers Bakker, SP Amsterdam-Oost
Copyright: Peter Van Den Berg

NRC 30.12.2010 Hele gezinnen hun huis uit, voor studenten


Amsterdamse gezinnen wisten dat ze hun huis uit moesten voor nieuwbouw. Maar de nieuwbouw gaat niet door. En toch moeten ze nu weg.
Lees verder ...

donderdag 30 december 2010

Volg ons op Facebook

Bewoners Platanenweg en Olmenweg vechten terug

www.woonbond.nl 30-12-2010 Stadgenoot en Anti-Kraak zetten gezinnen op straat


Artikel op de website van de Woonbond:

Door jaren van uitstel van herstructurering in de Parooldriehoek in Amsterdam Oost, zijn vijf flats met sociale huurwoningen inmiddels tien jaar aan de reguliere verhuur onttrokken. Woningcorporatie Stadgenoot wil nu zo'n 90 antikrakers, die er eerst onder tijdelijke huurcontracten woonden, uitzetten om plaats te maken voor studenten. De antikraakbewoners, onder wie enkele gezinnen, weigeren zomaar te vertrekken omdat de woningen de komende vijf jaar niet gesloopt zullen worden. De Amsterdamse studentenvereniging ASVA roept studenten op om niet te reageren op de aangeboden woningen in de Parooldriehoek.

De flats in de Platanenweg en Olmenweg maken deel uit van de Parooldriehoek, een stedelijk vernieuwingsproject in Amsterdam Oost. Sinds eind jaren '90 worden er plannen voor ontwikkeld door het stadsdeel, woningbouwvereniging Stadgenoot (via Kristal projectontwikkeling) en een projectbureau. Vanaf zo'n tien jaar geleden werden de huurders van de 120 sociale woningen uitverhuisd om sloop of ingrijpende renovatie mogelijk te maken. Stadgenoot verhuurde de leeggekomen woningen tijdelijk onder de Leegstandswet. Van sloop of ingrijpende renovatie kwam het alsmaar niet, dus de tijdelijke huurcontracten werden meerdere malen verlengd tot aan de -in de Leegstandswet bepaalde- maximaal toegestane vijf jaar. Tijdelijke huurders kregen daarna de keus: leeg opleveren of blijven wonen onder een antikraakcontract met Anti-Kraak BV. Inmiddels wonen er in de flats nog 10 reguliere huurders, 20 tijdelijke huurders en zo'n 90 antikrakers.

Vanwege de economische crises is nu de sloop in de Parooldriehoek voor minimaal vijf jaar uitgesteld. Woningcorporatie Stadgenoot besloot daarop de huidige antikraakbewoners uit te zetten en de woningen de komende jaren te verhuren aan studenten onder campuscontracten. De eerste woning werd vorige week al aangeboden op StudentenWoningWeb (à 518 euro voor een vijfkamerflat). Krap een week daarvoor kregen de circa 90 antikraakbewoners te horen dat ze in februari moesten vertrekken. De 20 tijdelijke huurders moeten weg als hun contract afloopt.

Antikraakbewoners woedend

Meteen is er een bewonerscommissie opgericht die het schandalig vindt wat er gebeurt. Op een blog (bewonersplatanenweg.blogspot.com) en een facebook pagina kondigen ze aan terug te zullen vechten en waarom: ‘Ik gun studenten ook een woning, maar vind het waanzin dat anderen daarvoor op straat worden gezet’, schrijft Jacoline van Duijvenbode van de bewonerscommissie Platanenweg in een brief aan Stadgenootdirecteur Frank Bijdendijk. Extra woede was er onder de bewoners omdat Stadgenoot aan de antikrakers die student zijn, heeft laten weten dat zij mogen blijven via een campuscontract. Het zijn dus juist de gezinnen die op straat worden gezet, en dat zijn er veel. Studentenvereniging ASVA viel vorige week de bewonerscommissie bij en liet weten het geen goede oplossing voor de woningnood onder studenten te vinden als daarvoor gezinnen hun huis uit moeten. De ASVA deed een oproep aan studenten niet te reageren op de aangeboden woningen in de Parooldriehoek.

Sociale verhuurder onwaardig

De grootste groep van de antikraakbewoners woont er al zo'n 6 tot 7 jaar. Ook bewoners die minder dan 5 jaar onder een tijdelijk huurcontract woonden, zijn in de loop van 2010 gedwongen een antikraakovereenkomst te tekenen met Anti-Kraak BV. ‘Mensen die al zo’n lange tijd in deze situatie wonen, hebben het volste recht op een gewone huurovereenkomst', zegt René van Genugten, beleidsmedewerker van de Woonbond. 'Dat wil dus zeggen: niet een campuscontract. Deze gang van zaken is onacceptabel. Het is een sociale verhuurder onwaardig.’

Dat artikel 11 Besluit beheer sociale-huursector (Bbsh) op zijn minst maatwerk voor gezinnen vereist, wordt door Stadgenoot ontkend. De woningcorporatie stelt dat zij 'er niet over gaan' omdat de bewoners een contract hebben met Anti-Kraak. Woordvoerder Michel Slaager benadrukt in het Parool van 17 december dat de gezinnen er veel langer hebben kunnen wonen dan oorspronkelijk de bedoeling was. ‘En daar moeten ze blij mee zijn.’ Huurdersvereniging Oost vindt Anti-Kraak geen partij. 'Juridisch staat Stadgenoot misschien in zijn recht, maar sociaal kan dit natuurlijk niet', zegt Frans Ondunk van de huurdersvereniging. Hij benadrukt dat deze mensen niet voor niks antikraak wonen. 'Als het had gekund hadden ze wel in een gewoon huurhuis gezeten.'

Waarom niet regulier verhuren?

Het Wijksteunpunt Wonen (WSW) wijst er op dat studenten onder campuscontracten o.a. recht hebben op een verhuisvergoeding als ze moeten wijken voor herstructurering. 'Stadgenoot zou de woningen net zo goed regulier kunnen verhuren', zegt Jeroen Koster, coördinator van WSW Oost. Stadgenoot zegt dat ze wel aan studenten moeten verhuren omdat ze niet weten hoe lang het nog gaat duren voor ze alsnog kunnen slopen. 'Door uitstel van de sloop, leiden we verlies', liet de corporatie aan AT5 weten, verwijzend naar de economische crisis. 'Zonder huurinkomsten, maar wel met onderhoudskosten, kost ons dat veel geld.'

Verlies in context

Het verlies van Stadgenoot door huurinkomstenderving in de Parooldriehoek, moet echter in een context worden geplaatst. Stadgenoot heeft onlangs in het Financieele Dagblad aangegeven veel verliezen te hebben geleden in projectontwikkelingen. Minister Donner liet begin december in zijn Oordeelsbrief 2010 weten dat Stadgenoot qua netto bedrijfslasten in 2009 ruim boven het gemiddelde landelijk niveau uitkomt en dat tevens de netto bedrijfslasten voor 2008 en 2009 tezamen ruim boven het sectorgemiddelde uitkomen. Tevens constateerde de minister dat Stadgenoot de regels voor de meldingsplicht betreffende nevenactiviteiten niet heeft nageleefd. Het betreft activiteiten waarvan niet is aangetoond dat deze activiteiten samenhangen met de in het Besluit beheer sociale-huursector (Bbsh) genoemde kerntaken. Te weten: De bouw van een horecapaviljoen aan het Mercatorplein; De bouw van WG Oost, Furore, Solid 11 in Amsterdam-West; De ontwikkeling en exploitatie van een Woon-art hotel in Amsterdam-Oost; De ontwikkeling binnen de Ontwikkelcombinatie Polderweggebied VOF van het Polderweggebied met daarin ruim 14.000 vierkante meter BVO commerciële ruimten en een parkeergarage met meer dan 500 openbare parkeerplaatsen; De activiteiten in Y-Maritiem B.V., nl. de exploitatie van een jachthavencomplex met partycentrum, schepen, bedrijfsgebouwen, horeca, hotel- en kamerverhuuraccomodaties. Over het opheffen van Far West en de financiële consequenties daarvan voor Stadgenoot heeft de minister nog geen uitspraak gedaan.

Onjuiste aanname?

Na overleg heeft Stadgenoot deze week besloten de opzegtermijn voor de antikraakbewoners te verlengen met 2 maanden en schrijft aan een antikraakbewoonster dat er bij het weer in verhuur nemen van de woningen twee mogelijkheden zijn: reguliere verhuur en campuscontracten voor studenten. 'Omdat er een groot tekort is aan studentenhuisvesting in Amsterdam heeft Stadgenoot voor campuscontracten gekozen. De aanname dat gezinnen plaats moeten maken voor studenten is dus onjuist. De reden dat u deze woning dient te verlaten is omdat de tijdelijkheid van het contract de maximale grenzen heeft bereikt', schrijft Franck Storm, directeur Wonen Stadgenoot. En ook: 'Binnen de mogelijkheden van wet- en regelgeving hebben wij het maximale gedaan om onze sociale verantwoordelijkheid te kunnen nemen.' Waarom reguliere verhuur geen optie is, blijft in het ongewisse.


Blog Bewonerscommissie Platanenweg: http://bewonersplatanenweg.blogspot.com/

Facebook bewonerscommissie: http://www.facebook.com/pages/Bewoners-Platanenweg-en-Olmenweg-vechten-terug/165630950146225?v=wall
Nieuwsbericht Stadgenoot 28 dec. 2010: http://woningcorporatie.stadgenoot.nl/2/341/Nieuws/Feiten_Platanenweg.aspx

Wij mochten blijven tot de sloop!!


Steeds werd door Stadsgenoot gezegd dat wij tot de sloop van de gebouwen mochten blijven! En natuurlijk was ik er blij mee dat de sloop steeds werd uitgesteld, ik heb als starter op de Amsterdamse woningsmarkt geen ander keuze! “Dan bouw ik tenminste woonduur op bij Woningnet” was mijn plan. Nu heb ik 8,5 jaar woonduur opgebouwd maar maak nog steeds geen kans op een woning in Amsterdam. Niet binnen en niet buiten de ring! Niet in Zuidoost, Diemen of Duivendrecht!! Ik vraag mij dus echt af wat ik nu moet doen! Ik kan niet kopen, daarvoor verdien ik te weinig, hetzelfde geldt voor vrije markt woningen. Van de Dienst Wonen krijg ik ook geen hulp, die weet namelijk zeker dat ik met 8 jaar een woning kan krijgen. Urgentie is geen optie, want ik heb geen schoolgaande kinderen (alleen dan zou ik mischiiiiiien een kans kunnen maken volgens de Dienst Wonen).
Ik ben niet alleen boos op Stadgenoot dat zij ons binnen 6 weken het huis uit wilden hebben, maar ook op de gemeente! Ik heb mij aan alle regels gehouden, ik werk voltijd en nu ben ik toch de dupe geworden van het verrotte Amsterdamse woningsmarktsysteem. En het kan niemand iets schelen! E. (Bewoner Platanenweg)

Studentenvakbond ASVA roept studenten op niet te reageren op woningen Platanenweg en Olmenweg!

"Het kan niet de bedoeling zijn om gezinnen en studenten tegen elkaar uit te spelen", aldus Lodewijk Berkhout, voorzitter van de ASVA. Lees hier verder ...

Bedankt voor het support!



Ik eruit, iemand anders erin?

Wat is dit nou voor bullshit?? Waarom moet ik na 7 jaren opeens mijn woning uit? Heb altijd netjes huur betaald, wil zelfs meer betalen! Heb gelezen dat campuscontracten meer dan €500,- per student kosten! Dat zou ik wel voor over hebben als ik kan blijven!

woensdag 22 december 2010

woensdag 15 december 2010

Zo kan het niet


Dat wij in een tijdelijke wonen zitten, weten we. Al sinds we die tijdelijke contract hadden met Stadgenoot, vroeger het Oosten.
Het was niet meer 'tijdelijk' en we kwamen onder Antikraakbeheer terecht.
(Wat zijn dat rare mensen trouwens, bizarre service, maar dat terzijde)
Nu levert Antikraak de woningen weer terug aan Stadgenoot. Prima.
Maar het slaat nergens op om IEDEREEN eruit te halen en dan studenten erin te zetten. Waarom al die moeite? We worden gewoon weer huurders van Stadgenoot zoals eerst, klaar. Ik begrijp de logica niet. Is het dat studenten alles wel zullen slikken? Wordt de huur zoveel duurder? Komt er niets en niemand aan onderhoud? (is al zo) Moeten zij er ook toch op korte termijn weer uit? Wat zijn de voordelen dat studenten hierin zitten voor Stadgenoot precies?
Wij weten dat we ooit deze woningen moeten verlaten, voor een toekomstige sloop. We weten dat er niets aan onderhoud gedaan wordt aan deze woningen. Dat wisten we al vanaf het prille begin. Maar om dan éérst ook nog ons te vervangen met studenten vind ik heel onbeschoft. Het is geen manier om met mensen om te gaan, zo kan het niet!

Vraag over mijn woning


Goedendag, ik heb een vraag over mijn woning. Ik woon nu al meer dan 5 jaar in een woning van woningcorperatie stadgenoot te amsterdam oost. Nou is laatst het huurcontract over genomen door de stichting antikraak daar hebben wij een contract getekend voor 6 maanden en daar bij zijn al onze rechten komen tevervallen van de afgelopen 5 jaar die we hebben opgebouwd. Nou hebben wij een brief gehad dat ze alle contracten voor tijdelijke en voor reguliere huurders willen beeindigen omdat ze hier studenten willen huisvesten, dus met andere woorden wij moeten ruimte maken voor studenten maar het gaat hier gemiddeld om 120 huishoudens die op straat komen testaan / plaats moeten maken. Nou willen wij allemaal weten wat er gaat gebeuren, krijgen wij allemaal een ander huis of niet en wat zijn onze rechten en kunnen zij dit zomaar doen ! Want iedereen zit nu met de handen in het haar van waar gaan we straks heen in het tweede kwartaal van 2011 want er is geen duidelijkheid over wat er gaat gebeuren met alle bewoners die hier huisvesten. Het gaat over de platanenweg 2 - 50 en de olmenweg 2-12 te amsterdam oost ( parooldriehoek). Ik hoop dat u ons kunt helpen, met vriendelijke groet, W.

Brief aan Stadgenoot

Geachte heer Bijdendijk. Ik vind het zo onrechtvaardig wat mij en mijn buren overkomt, daar wil ik bij deze graag de aandacht op vestigen. Ik ben een alleenstaande moeder met drie kinderen en ik ben sinds kort antikraker in een woning die ik al vijf jaar van Stadgenoot huur met een tijdelijk contract. Ik woon in de Parooldriehoek, een gebied waar een project voor is bedacht dat nu minstens vier jaar wordt uitgesteld vanwege de crisis. Een geluk bij een ongeluk, dacht ik eerst. Nu kan ik vast nog een aantal jaren met mijn kinderen hier blijven wonen. Maar nee. Vandaag kreeg ik de opzegging van Anti-Kraak B.V. te horen; de 22e februari moet mijn woning opgeleverd worden, zodat Stadgenoot hem kan verhuren aan studenten met een campuscontract. En niet alleen mijn woning, nee, de hele Platanenweg en Olmenweg moet leeg. Het gaat om zo'n honderd woningen. Waarom worden gezinnen op straat gezet? Zijn wij de nieuwe stadsnomaden? Een hele buurt wordt op zijn kop gezet. Waar moeten wij heen? Ik weet het niet. Zelfs kraken is geen optie meer. Ik gun studenten ook een woning, maar vind het waanzin dat anderen daarvoor op straat worden gezet. We wonen hier al minstens vijf jaar en met genoegen. We willen hier heel graag blijven. De sociale cohesie is groot en de huur is altijd op tijd betaald. Graag komen wij, huurders van de Platanenweg en Olmenweg, in gesprek met Stadgenoot om een alternatief voorstel te bespreken. Wij zijn wanhopig en horen graag van u. Met vriendelijke groet, J.

dinsdag 14 december 2010

Bewonerscomité Platanenweg en Olmenweg

Op 6 december 2010 zijn enkele bewoners van de Platanenweg en de Olmenweg begonnen met het opzetten van een bewonerscomité. Ons doel is in gesprek te komen met Stadgenoot en Stadsdeel Amsterdam Oost om een manier te vinden om nog lang van onze prettige woningen te kunnen genieten.
Wil je meer weten over onze werkzaamheden, woon je zelf in een woning op de Platanenweg of Olmenweg in Amsterdam Oost en wil je je bij ons aansluiten, mail dan naar: bewonersplatanenweg@gmail.com en je wordt zeker teruggemaild.