zondag 13 februari 2011

Speech demonstratie SASH 12 februari 2011

Het zal je maar gebeuren. Ben je net helemaal in de kerstsfeer, valt er een brief op je deurmat met de mededeling dat je binnen twee maanden je woning dient te verlaten. Dat overkwam ons. Wij zijn een groep bewoners die met tijdelijke contracten al jarenlang in sloopwoningen wonen op de Platanenweg en Olmenweg. Wij zijn een gemêleerde groep van gezinnen, studenten, starters, maar ook ouderen en zwangere vrouwen. Kinderen zijn hier geboren, gaan hier naar school en hebben er hun vriendjes.

Onze tijdelijke contracten werden na vijf jaar omgezet in antikraakcontracten, maar ons werd altijd beloofd dat we mochten blijven tot de sloop. Nu is die sloop uitgesteld en plots moeten wij vertrekken. Tachtig woningen moeten binnen twee maanden bezemschoon opgeleverd worden. Stadgenoot wil de woningen nu tijdelijk gaan verhuren aan studenten met campuscontracten. Natuurlijk hebben studenten ook woningen nodig, maar hier wonen wij al. Gelukkig riep de ASVA haar leden op niet te reageren op onze woningen. Wij danken jullie voor deze solidariteit!

Ondertussen hebben we twee maanden uitstel gekregen, maar we zijn nog steeds wanhopig. Wat nu? We willen graag huur betalen, maar mogen niet. Binnen zo korte tijd iets anders vinden is onmogelijk. Het enige wat nog wel mogelijk lijkt is het vinden van een andere tijdelijke woning. Zo dwingt Stadgenoot ons in de rol van stadsnomaden. De politiek kan ons niet helpen en gaat gewoon door met het afgeven van vergunningen en het labellen van woningen, waardoor de leegstandswet opgerekt wordt door campuscontracten. Het maatwerk dat ons beloofd is stelt niets voor. En toch moeten we binnen twee maanden weg. Zelfs het plan dat we als bewonersgroep hebben ontwikkeld en voorgesteld is afgeketst, omdat het niet binnen de bestemming zou passen. En die bestemming is sloop!

Wij wonen al jaren in de Parooldriehoek. Wij zijn goed voor deze buurt en de buurt is goed voor ons. Een huis is veel meer dan vier muren en een dak. Het is de plek waar je wortelt. Je huis is je thuis! En ook je buurt is meer dan een hoop stenen. De mensen maken de buurt en bepalen de samenhang. En mensen hechten aan hun omgeving. Dat is onderdeel van hun identiteit. Wij bewoners kunnen er niets aan doen dat projectontwikkelaars hun plannen niet halen. Wíj gaan jullie crisis niet betalen! Het is aan de overheid om de woningnood aan te pakken! En wat ons betreft: beloofd is beloofd, wij blijven tot de sloop. Of liever: stop de sloop en geef ons bewoners vaste contracten!

Ik dank u wel. Namens Bewoners Platanenweg Olmenweg, Jacoline van Duijvenbode

 http://www.youtube.com/watch?v=GAdaYIWU6qk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten